Із 3 по 8 лютого Великобурлуччина відзначає 79-у річницю звільнення від нацистської окупації.

Із 3 по 8 лютого Великобурлуччина відзначає 79-у річницю звільнення від нацистської окупації. У лютому 1943 року наш край став полігоном для військових дій. Почесне місце, в боях на шану землю, займають відважні льотчики: Іван Микитович Кожедуб, Юрій Олексійович Мочалов, Петро Тимофійович Тронько, льотчики 6-го винищувального авіаційного полку. Вони прикривали наступ наземних військ, оберігали підступи до Харкова, центр Великого Бурлука та села, які прилягали до залізниці. Ворожі літаки розбомбили вокзал і намагалися неодноразово вивести з ладу залізницю та аеродром у Великому Бурлуці. Щодня ескадрильї під командуванням капітана Б.М. Єрьоміна, майора О.Ф. Горєлова та капітана В.О. Гусарова здійснювали по кілька бойових вильотів, знищували наземні війська ворога: його техніку, живу силу. У повітряних боях перемога завжди була на боці радянських льотчиків, об’єднаних спільною думкою, єдиним бажанням і прагненням – знищити німецьких загарбників. Ескадрилья під командуванням майора О.Ф. Горєлова у повітряному бою над Великим Бурлуком збила чотири ворожі літаки, сам командир відзначився особливим героїзмом і сміливістю.

Капітан Віктор Гусаров, заступник командира другої ескадрильї 6-го винищувального авіаполку був досвідченим льотчиком і користувався авторитетом серед бійців. Саме він здійснив неймовірний подвиг, який зафіксував у своїй повісті «Стій, смерть, зупинись!» український письменник Олександр Довженко. Було це 16 травня 1942 року. Цього дня заступник командира водив свою відважну шістку в небо кожні 45 хвилин. Повертався на Великобурлуцький аеродром лише для заправки пальним та боєкомплектом. Перед ескадрилью стояло завдання прикривати наші наземні війська в районі села Непокрите (зараз Шестакове Вовчанського району).У цьому бою машину Віктора Гусарова вщент зрешетили нацисти і він, смертельно ранений в шию на виліт, зумів посадити свій літак на наш аеродром. На меморіальному кладовищі у Великому Бурлуку стоїть гранітний обеліск на честь безстрашного пілота.

Визволення Великобурлуччини принесло в серця людей впевненість у перемогу, але до неї залишалося ще майже три роки тяжких випробувань…

Кiлькiсть переглядiв: 27

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.